• Kasımpaşa, Çatma Mescit Mahallesi, Tepebaşı Cd. No: 1 Kat: 1, 34430 Beyoğlu/İstanbul
  • 0 212 251 66 04
  • MAİL FORMU

Dünya'da Tb Vaka Bulma

  1. Anasayfa
  2. Dünya'da Tb Vaka Bulma

Dünya'da Tb Vaka Bulma

Dünya'da Tb Vaka Bulma
 GENEVA- 2018 yılında küresel olarak bulunan 7 milyon Tüberküloz (TB) hastası, 2017 yılında bulunan hasta sayısına göre 600.000’den daha fazla hasta bulunduğunu göstermektedir. 
 
 
DSÖ'nün Küresel Tüberküloz raporundan alınan yeni sonuçlar, teşhis edilmediği, tedavi edilmediği veya bildirilmediği için ülkelerin sağlık sistemleri tarafından 
“kaçırılan” yüzdelerin son üç yılda % 40'tan % 30'a önemli ölçüde düştüğünü göstermektedir. 
Bu ek vakaların bulunmasında en büyük pay yüksek TB yükü olan Asya’daki Hindistan, Endonezya, Filipinler ve Bangladeş’ten gelmektedir. TB, tamamen önlenebilir ve iyileştirilebilir olmasına rağmen, 2018'de 1,5 milyon insanın hala hastalıktan ölmesiyle dünyanın en büyük bulaşıcı katili olmaya devam ediyor. TB'yi azaltma konusundaki ilerleme yıllardır yavaştır.
Uzmanlar, her yıl 10 milyon yeni aktif TB vakalarının yaklaşık üçte birinin sağlık sistemleri tarafından kaçırılmasının nedeninin sağlık hizmetlerine erişimin önündeki sürekli engellerden ve göçmenler, madenciler, çocuklar ve HIV'den etkilenen insanlar gibi savunmasız nüfuslara ulaşmanın zorluğundan kaynaklandığını tahmin ediyorlar. Salgını sona erdirmenin tek yolu, tedavi olmadan hastalıkla yaşayan insanların sayısını keskin bir şekilde azaltmak ve başkalarına bulaştırmasını önlemekten geçiyor.
Bugünkü sonuçlar, Küresel Fon, TB Durdurma Ortaklığı ve DSÖ'nün, en yüksek hastalık yükü olan 13 ülkede yoğunlaşan TB'lı insanları bulma konusundaki ilerlemeyi keskin bir şekilde hızlandırmak için yöntemlerinde belirgin bir değişiklik olarak 2019'un sonuna kadar TB hastası olan 1,5 milyon kişinin daha bulunmasını hedeflemektedir. Bu ülkelerde, 2018'in sonuna kadar, 2015 yılına kıyasla 800.000'den fazla ek hasta bulundu ve tedavi edildi. Toplamda, bu ülkeler 4,5 milyon tedavi gören TB hastası bildirdi.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Global Fon İcra Direktörü Peter Sands, “TB'li insanları bulmak için yoğun çabaların sonuç verdiğini görmek harika. TB'yle mücadelede hala çok yolumuz var, ancak güçlü politik kararlılık ve akıllı müdahalelerle bu boşluğu kapatabiliriz” demektedir.
TB Durdurma Ortaklığı İcra Direktörü Lucica Ditiu, politik kararlılığın rolünü vurguladı ve onu eyleme dönüştürdü. Ditiu, “Bu sonuçlar bize umut vaat ediyor,” dedi. “Herkes TB'ye öncelik vermenin gerçekten işe yaradığını ve tedaviye ulaşan hasta kapsamındaki boşlukları kapatmaya ve ölümleri azaltmaya yol açtığını anladığında, daha da ileri gidebiliriz.” demektedir.
Dünya Sağlık Örgütü Genel Müdürü Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus şunları söyledi: “TB konusunda sürekli ilerleme, güçlü sağlık sistemleri ve hizmetlere daha iyi erişim gerektirecektir. Bu, birinci basamak sağlık hizmetlerine yenilenen bir yatırım ve evrensel sağlık kapsamına bağlılık anlamına geliyor.”
Global TB Raporu sonuçları, 13 ülkede tüberküloz bildirimleri ile tüberküloz insidansı arasındaki farkın, 2014'teki en dik düşüş olan % 49'dan 2018'de% 34'e düştüğünü göstermektedir. Eğilimler devam ederse, 2019 yılında 1,2 milyon ek bildirim gerçekleştirileceği öngörülmektedir.
   TB ile ilgili stratejik girişimdeki 13 ülke; Bangladeş, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Endonezya, Myanmar, Nijerya, Pakistan, Filipinler, Güney Afrika, Tanzanya, Ukrayna, Kenya, Mozambik ve Hindistan'dır. Bu ülkeler toplamda dünya genelinde TB hastalarında kayıp kişilerin yüzde 75'ini oluşturuyorlar.
Ekim ayında Global Fonun Altıncı İkmal Konferansı'ndaki bağışçılar önümüzdeki üç yıl için 14.02 milyar ABD Doları tutarında fon sözü verdi. Bu tutar, Global Fon için çok taraflı bir sağlık kuruluşu olarak şimdiye kadar elde edilen en büyük miktardır. TB'ye karşı yenilenen çabalar, geçen yıl Birleşmiş Milletler Verem Üst Düzey Tüberküloz Toplantısında belirlenen iddialı hedefe ulaşmayı amaçlıyor: 2022 yılına kadar 40 milyon insanı bulmak ve tedavi etmek.
İlaca dirençli TB artmaktadır ve antimikrobiyal dirençten kaynaklanan tüm küresel ölümlerin üçte birini oluşturmaktadır. Küresel Fon, düşük ve orta gelirli ülkelerde ilaca dirençli TB mücadelesi için en büyük dış finansman kaynağıdır. İlaca dirençli TB'nin daha iyi ve daha hızlı tedavisini sağlayan yeni ilaçların tanıtımını desteklemek ve yeni, daha kısa TB önleyici tedavilerin alınması için ortaklarla birlikte çalışıyoruz
Küresel Fon ortaklığı, tespit oranlarını arttırmak için, ilaca dirençli TB tanısının hızını ve doğruluğunu arttıran dönüşümsel bir yaklaşım olan moleküler tanı yöntemlerinin yaygınlaştırılmasına büyük yatırımlar yapıyor.
 
http://www.stoptb.org/news/stories/2019/ns19_023.asp
 
                                                                    

26 Ocak 2020 Pazar